Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Wetenschappelijk onderzoek waarschuwt voor vitamine-D tekort
  Studies in onder andere Nederland hebben aangetoond dat veel inwoners van Noord-Europa een tekort aan vitamine-D hebben. Er is meer aandacht nodig voor de ‘voedingsstof van het naar buiten gaan’ die we ook via een supplement als Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) kunnen innemen. Lees hier waarom we een tekort hebben…

  Vitamine-D is een essentiële voedingsstof die nodig is om sterke botten en een goede gezondheid in stand te houden, maar in Noord-Europa lijken veel mensen moeite te hebben om het vereiste niveau voor een optimale vitamine-D-status te halen. Dat blijkt onder meer uit de studie van onderzoekers van Universiteit van Ede – Wageningen. Dit onderzoek is gedaan onder 602 Nederlandse ouderen. Dit is 1 van hun vele bevindingen:

  • 77% van de onderzochte mensen heeft een tekort aan vitamine-D
    

  Vitamine-D-tekort bij pasgeborenen en jonge kinderen

  Een opmerkelijk resultaat kwam ook naar voren uit een deelonderzoek in het kader van de Generatie R Studie van het Erasmus Medisch Centrum, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam wordt gevolgd.

  Voor dit onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, werden ruim 4000 kinderen van zes jaar onderzocht. Op grond van de gegevens blijkt dat één op de drie kinderen in Nederland een tekort aan vitamine-D heeft, bij 6% van de kinderen is dat tekort ernstig, en dit percentage kan onder niet-westerse kinderen zelfs oplopen tot 20%.

  De vitamine-D-synthese in de huid is afhankelijk van het seizoen en de geologische ligging.

  Er zijn verschillende redenen waarom mensen in Noord-Europa niet voldoende vitamine-D aanmaken. In de maanden van oktober tot april staat het naar buiten gaan laag aan de hemel en kunnen de UV-stralen geen vitamine in de huid maken.

  Om toch voldoende vitamine-D binnen te krijgen, zijn we dus grotendeels op ons voedsel aangewezen, en dat kan een probleem zijn. Vette vis is weliswaar een goede bron, maar wat we uit voedsel binnenkrijgen is minimaal in vergelijking met de hoeveelheden die we zelf in de zomer maken onder invloed van het naar buiten gaan. Een ander probleem is het gebruik van zonnebrandcrèmes die de UV-straling soms blokkeren en daardoor de synthese van vitamine-D belemmeren.

  Bio-Vitamine D3

  Een uitstekende aanvulling is het gebruik van een supplement als Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) dat biologisch actieve vitamine-D3 in zachte gelatinecapsules bevat. De vitamine is opgelost in een hoogwaardige olijfolie om de opneembaarheid te vergroten. Studies hebben aangetoond dat de vitamine-D in deze vorm goed wordt opgenomen.

  Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) is er in twee versies:
  Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) 25 microgram
  Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) 75 microgram

  Lees meer


  Waarvoor hebben we vitamine-D nodig?

  Vitamine-D is een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan:

  • Het normaal functioneren van het immuunsysteem
  • Het behoud van een normaal gebit en normale botten
  • Het behoud van de normale spierfunctie
  • Normale calciumwaarden
  • Normale opname en aanwending van calcium en fosfor in het lichaam

  Vitamine-D speelt ook een rol in de processen van celsplitsing en -specialisatie.