De voedingskundige valkuilen van een vleesloos dieet
- Voor iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn eigen gezondheid
De voedingskundige valkuilen van een vleesloos dieet
Zowel kinderen als volwassenen kunnen het risico lopen te weinig micronutriënten als selenium en zink binnen te krijgen wanneer ze een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.
Een recente studie1 onder 342 jongere mensen liet opmerkelijke verschillen zien in de opname van micro-voedingsstoffen, afhankelijk van hun eetgewoonten. Veganisten kregen minder selenium binnen in vergelijking met omnivoren en de opname van zink was zowel bij veganisten als vegetariërs lager. De studie werd gepubliceerd in het European Journal of Nutrition in juni van dit jaar.
Belangrijke voedingsstoffen die lichaamsfuncties ondersteunen
Selenium en zink zijn essentiële micronutriënten die bijdragen aan het normaal functioneren van het immuunsysteem en diverse andere biologische processen. Selenium komt vooral voor in dierlijk voedsel zoals vlees en zeevruchten. Zink is in zowel plantaardige als dierlijke bronnen aanwezig maar wordt beter opgenomen uit dierlijk voedsel.
Kinderen onder de 10 volgen meestal het dieet van hun ouders, maar tieners en adolescenten maken vaak hun eigen keuze. Het is de vraag of het voor volwassenen raadzaam is een vegetarisch of veganistisch dieet voor het hele gezin in te voeren zonder aandacht voor voedingsstoffen die misschien moeilijker binnen te krijgen zijn.
Seleniumtekort bij volwassenen
Een Britse studie2 uit 2020 vond ook verschillen in seleniuminname tussen veganisten, vegetariërs en mensen die ook vlees eten. In deze studie onder 62 vrouwen met verschillende diëten, was de seleniuminname bijzonder laag bij degenen die dierlijke producten vermeden.
Seleniuminname is vaak te laag
Het zijn niet alleen veganisten en vegetariërs die moeite kunnen hebben om voldoende selenium binnen te krijgen. Uit verschillende studies blijkt dat het lichaam dagelijks ongeveer 100 tot 125 microgram nodig heeft. Toch laat onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zien dat de gemiddelde seleniuminname bij volwassenen in de Europese Unie slechts tussen de 31 en 66 microgram per dag ligt. Dat betekent dat de meeste mensen niet de optimale hoeveelheid bereiken en zelfs onder het door de EFSA aanbevolen niveau van 70 microgram per dag blijven.
Wanneer zijn supplementen nodig?
Als mensen voedselgroepen vermijden die normaal gesproken essentiële voedingsstoffen leveren, kunnen ze het risico lopen daarvan onvoldoende binnen te krijgen. Een supplement als Bio-Seleen+Zink kan het tekort voor mensen van 11 jaar en ouder helpen bestrijden door voor voldoende inname te zorgen.
Bij jongere kinderen moet de inname van voedingsstoffen altijd worden bepaald op grond van individuele omstandigheden en onder toezicht van een gezondheidsdeskundige.
Bronnen:
1)
Selenium, zinc, and copper intake and status of vegetarian, vegan, and omnivore children and adolescents: results of the VeChi youth study
European Journal of Nutrition (2025) 64:247
2)
Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability
Frontiers in Nutrition (2020) mei 20:7:72
Aanmelden voor nieuwsbrief
Health News
- en ontvang het laatste nieuws over gezondheid en preventieve voedingssupplementen evenals recente aanbiedingen.