Netherlands | Select other Country

Gratis levering

Voedselingrediënt kan kinderen met overgewicht helpen
Naar schatting hebben 22 miljoen kinderen in EU-landen overgewicht. Amerikaanse wetenschappers hebben nu hun hoop gevestigd op CLA, een natuurlijk voedselingrediënt. Dit zou helpen lichaamsvet te verbranden.

Het aantal kinderen met overgewicht in EU-landen is enorm toegenomen, met name als gevolg van ongezonde eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging..Amerikaanse wetenschappers zijn echter behoorlijk optimistisch over CLA, een natuurlijk voedselingrediënt, dat kinderen kan helpen af te slanken en vet te verbranden. CLA (geconjugeerd linolzuur) komt voor in het vlees van grazend vee en in zuivelproducten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat CLA-supplementen lichaamsvet bij volwassenen verbrandt, maar nu is er voor het eerst onderzoek gedaan bij kinderen met vergelijkbare resultaten.

Gewichtsverlies en een lager vetpercentage
Amerikaanse wetenschappers hebben 53 Amerikaanse schoolkinderen in de leeftijdsgroep 6-10 jaar onderzocht. Deze kinderen kregen willekeurig CLA of een identieke placebo toegediend. Zeven maanden later constateerden de onderzoekers een verschil: de kinderen die CLA hadden gekregen, hadden gewicht en lichaamsvet verloren. De placebogroep was in gewicht en vetmassa toegenomen.

Het onderzoek is gepubliceerd vóór de uitgave van het American Journal of Clinical Nutrition en ondersteunt eerder onderzoek waarin werd aangetoond hoe CLA de vet-/spiermassaverhouding bij volwassenen met overgewicht verbetert.

Wat is CLA?
CLA staat voor conjugated linoleic acid (geconjugeerd linolzuur) en is een van nature voorkomend vetzuur dat wordt geproduceerd in herkauwers wanneer hun spijsverteringssysteem gras omzet in linolzuur. CLA heeft een gedocumenteerd vetverbrandend effect. Dit werd geconstateerd in een Scandinavisch onderzoek uit 2004, waarin mannen en vrouwen met overgewicht gemiddeld 8-9 procent van hun vetmassa waren verloren door CLA-capsules te nemen. Uit een vergelijkbaar onderzoek is gebleken dat CLA vet in specifieke gebieden verbrandt, met name in de dijen. Onderzoek naar CLA heeft ook aangetoond, dat het de vetverbranding versnelt tijdens de slaap.

Pharma Nord heeft Bio-T ontwikkeld, waarin de voordelige effecten van CLA met die van groene-thee-extract zijn gecombineerd. Groene thee bevat het actieve ingrediënt EGCG (epigallocatechinegallaat), dat volgens onderzoek de vetverbranding met 17% kan versnellen. Bio-T is met name effectief indien het wordt gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging.

Bronnen:
Am J Clin Nutr. 2004 juni;79(6):1118-25.
Br J Nutr. 2007 maart;97(3):550-60
Am J Clin Nutr. 2007 sept;86(3):797-804.