Netherlands | Select other Country

Gratis levering

Vitaminepillen verpakt in blister bewaren beter
Bij pillen in dozen heb je binnen de week een verlies van vitamine C als de pillen worden blootgesteld aan vocht, aldus een expert in voedingswetenschap. Zelfs een aansluitend deksel kan dit niet voorkomen.

Je pillendoos heeft misschien een nauw aansluitende dop, maar telkens als je het deksel verwijdert om er vitaminen uit te halen, komt er vocht in de doos, vooral als de vitaminen bewaard worden op vochtige plaatsen zoals de keuken of de badkamer. Door vocht lossen vaste stoffen op en worden ze vloeibaar, een proces dat bekend staat als “oplossen”.

“De ingrediënten kunnen volledig verloren gaan. Het hangt af van de omstandigheden. Het hangt af van de formulering. Binnen een heel korte tijd – een week – kan je een verlies van vitamine C hebben in sommige producten die gesmolten zijn,” aldus Lisa Mauer, professor in voedingswetenschap verbonden aan de Purdue University.

Volgens Mauer kan zelfs een nauw aansluitend deksel dit niet voorkomen: Telkens als je het deksel verwijdert om er vitaminen uit te halen, komt er vocht in de doos.

De enige manier om het probleem te verhelpen, is het gebruik van blisterverpakkingen die elke tablet bewaren in een vochtvrije omgeving.

Pharma Nord heeft het beleid om voedingssupplementen te maken in blisterverpakkingen die voldoen aan de EU en FDA vereisten inzake “waterdampdoorlaatbaarheid”. Hierdoor worden de tabletten niet aangetast door vocht (of stof).

Een ander voordeel van blisterverpakkingen is dat je alleen de pillen aanraakt die eruit worden gehaald voor gebruik op dat moment. Bij pillen in dozen neem je typisch enkele pillen in de hand en doe je de rest weer in de doos, waardoor ongebruikte pillen telkens worden blootgesteld aan bacteriën.

Bron: www.sciencedaily.com, 2 maart 2010