Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Slechte kwaliteit van de zaadcellen door tekort aan selenium
  Seleniumgebrek kan wellicht tot mannelijke onvruchtbaarheid leiden

  Eén op de zes stellen heeft moeite met kinderen krijgen. In ongeveer de helft van de gevallen houdt het probleem verband met een slechte spermakwaliteit. Nieuw onderzoek geeft een mogelijke verklaring waarom spermacellen niet naar behoren functioneren. En er is zelfs een natuurlijke manier om de productie van normale spermacellen te ondersteunen.

  Meer dan 16 procent van de westerse stellen heeft moeite om kinderen te krijgen. In 50 procent van de gevallen is de kwaliteit van het sperma van de man te laag. Wetenschappers wijzen nu op een specifiek probleem1 dat een belangrijke oorzaak lijkt te zijn – een fenomeen dat sperma-DNA-fragmentatie (SDF) wordt genoemd.

   

  Slecht functionerende spermacellen

  Als het genetische materiaal (DNA) van spermacellen beschadigd is – of gefragmenteerd – kan dat tot misvorming van die cellen leiden. Ze kunnen levendig en krachtig genoeg zijn, maar omdat ze misvormd zijn, kunnen ze niet normaal zwemmen. Dat verklaart wellicht waarom ze niet in staat zijn om het eitje te bereiken en te bevruchten. Om die reden is het aantal spermacellen veel minder belangrijk dan het aantal levensvatbare spermacellen dat op de juiste wijze functioneert.

   

  Waarom selenium zo belangrijk is

  Er zijn allerlei leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld roken of een ongezond dieet die een negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van spermacellen. Een van de belangrijkste oorzaken is oxidatieve stress, en op dat punt is de microvoedingsstof selenium interessant. Selenium beschermt de cellen op een natuurlijke wijze tegen oxidatieve stress en vrije radicalen. De voedingsstof is aanwezig in producten als vis, vlees, noten en volkorenproducten en draagt bij aan de vorming van normale spermacellen. Daarom is het belangrijk om voldoende selenium uit de voeding binnen te krijgen.

   

  Getest op mannen

  In 1998 publiceerde een Schotse wetenschapper, Allen MacPherson, een opvallende studie in het British Journal of Urology. Daarin had hij Pharma Nords seleniumpreparaat uitgetest op een groep minder vruchtbare mannen met een slechte spermakwaliteit. De resultaten lieten zien dat het seleniumsupplement een positief effect had.

   

  Selenium van gedocumenteerde kwaliteit

  Pharma Nords unieke en gepatenteerde selenium, SelenoPrecise, heeft een aantoonbaar goede opneembaarheid en is in een aantal wetenschappelijke onderzoeken getest. Een daarvan is de KiSel-10-studie die in 2013 in het International Journal of Cardiology werd gepubliceerd.

  Bron:
  1‘Lifestyle, environmental-, and additional health factors associated with an increased sperm DNA fragmentations: a systematic review and meta-analysis’, Reproductive Biology and Endocrinology volume 21, Article number: 5 (2023)