Netherlands | Select other Country

Gratis levering

Slapen in lichte kamer maakt dik
Een groot onderzoek onder 113.000 vrouwen in Engeland heeft laten zien dat vrouwen die in een te lichte slaapkamer slapen dikker zijn dan vrouwen die slapen in een donkere slaapkamer. Het extra vet werd met name gemeten rond de buik.

De onderzoekers vermoeden dat de oorzaak ligt in een verstoring van de biologische klok.
Als het donker wordt gaat het lichaam een stof aanmaken, die slaapopwekkend is. Zodra er minder licht in het oog wordt waargenomen gaat er een signaal naar de pijnappelklier, die dan het slaaphormoon melatonine aanmaakt.

Als er laat op de avond of zelfs in de nacht te licht is komt de melatonine productie niet (goed) op gang en kan de slaap niet volledig intreden. Bij kunstmatig licht zoals met TV kijken, tablets en mobiele telefoons is al vaker vastgesteld dat het de slaap sterk kan verstoren. De studie in Londen laat zien dat teveel licht in de slaapkamer een negatieve invloed heeft op de slaap.

Het verband tussen het extra gewicht en een lichte slaapkamer bleef heel sterk, ook als andere factoren als roken, alcoholgebruik en lichamelijke inspanning meegewogen werden.

Een goede nachtrust is noodzakelijk voor het geestelijke en fysieke herstel van het lichaam. Bij een langdurige afwezigheid van een goede slaap gaat het lichaam minder functioneren. Een van de eerste effecten hiervan worden zichtbaar in het geheugen.

Beter in slaap komen
Voor een goede nachtrust en een gezond gewicht is het belangrijk de slaapkamer goed te verduisteren en geen gebruik te maken van sterke lichtbronnen als een mobiele telefoon, computer of tablet. Ook het laat TV kijken is niet goed voor een gezonde slaap.

Een extra hulpmiddel om sneller in slaap te vallen is het slikken van tabletjes met het slaaphormoon melatonine. Het meeste onderzoek met melatonine is verricht met de dosering van 3 mg per dag. Melatonine wordt via sliktabletten slecht opgenomen in het lichaam. Er blijft van de 3 mg netto maar 0,3 mg over. Er zijn ook zuigtabletten beschikbaar die bijna voor de volle 100% worden opgenomen: 0,3 mg blijft dan 0,3 mg.

Bron: McFadden E, Jones ME, Schoemaker MJ, et al. The Relationship Between Obesity and Exposure to Light at Night: Cross-Sectional Analyses of Over 100,000 Women in the Breakthrough Generations Study. American Journal of Epidemiology. Published online May 29 2014