Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Hogere vitamine D doses nodig bij overgewicht?
  Mensen met overgewicht hebben wellicht meer vitamine D nodig

  Een grote studie heeft aangetoond dat een supplement met vitamine D gunstig is voor de gezondheid, maar kennelijk alleen bij mensen die een zogeheten ‘normaal’ gewicht hebben. Ontdek in deze nieuwsbrief waarom de werking van deze vitamine afhankelijk is van iemands BMI (body mass index).

  Vitamine D ondersteunt het behoud van normale botten, tanden en spieren. Ook levert de vitamine een bijdrage aan een normaal functionerend immuunsysteem. Om die reden gebruiken veel mensen het hele jaar door een vitamine-D-supplement, om er zeker van te zijn dat ze voldoende van de voedingsstof binnenkrijgen. Maar volgens een nieuwe Amerikaanse studie1 gebruiken mensen met overgewicht vitamine D niet zo effectief als mensen die geen overgewicht hebben. Daarom profiteren zij veel minder van een supplement met vitamine D.

   

  Analyseerde het nuttige gebruik van vitamine D

  De studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, is gebaseerd op de data van een placebogecontroleerde studie (het VITAL-onderzoek) onder 25.871 Amerikaanse mannen en vrouwen van middelbare leeftijd of ouder. De wetenschappers concentreerden zich op 16.515 deelnemers aan het VITAL-onderzoek. Aan de hand van bloedmonsters bepaalden ze het vitamine-D-gehalte in het bloed en de niveaus van zogeheten vitamine-D-biomarkers die aangeven hoe goed het lichaam de voedingsstof in het lichaam omzet en gebruikt.

   

  Mensen met overgewicht hebben hogere doses nodig

  Toen de wetenschappers mensen zonder overgewicht (BMI lager dan 25) vergeleken met degenen die wel overgewicht hebben, zagen ze een groot verschil. De groep met een hogere BMI behaalde niet hetzelfde gunstige gezondheidsresultaat als degenen zonder overgewicht, ook al namen ze evenveel vitamine D in. Gebaseerd op deze studie en eerder onderzoek vermoeden de onderzoekers dat mensen met overgewicht een hogere dosis vitamine D nodig hebben om van de voedingsstof te kunnen profiteren. Ze schrijven bovendien dat deze waarnemingen wellicht ook verklaren waarom sommige studies geen effect van het gebruik van vitamine D konden aantonen.

   

  D-Pearls met gedocumenteerde opneembaarheid

  D-Pearls, Pharma Nords speciale preparaat met in olijfolie opgenomen biologisch actieve vitamine D3 in gelatinecapsules, is getest in een aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies die gezondheidsvoordelen hebben aangetoond. Het preparaat wordt uitstekend opgenomen, wat van belang is voor het effect. Bij mensen met overgewicht lijkt de opname van vitamine D in het bloed echter beperkter te zijn en ook lijken deze mensen vitamine D moeilijker in het lichaam te kunnen omzetten en benutten. Daarom zouden zij een hogere dosis moeten gebruiken.

  Bio-Vitamine D3 (D-Pearls) is verkrijgbaar in verschillende sterktes (25,38 of 75 microgram). Waaronder onze nieuwe vegan variant: Bio-Vitamine D3 38µg Green.

  Bron:
  1Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism
  JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681 na
  doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.5068