Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Noord-Europese experts bevelen aanzienlijk hogere seleenconsumptie aan
  Aanzienlijk hogere seleniumconsumptie aanbevolen door Noord-Europese experts

  In nieuwe voedingsrichtlijnen beveelt de Noordse Raad zowel mannen als vrouwen aan om hun dagelijkse consumptie van seleen met 50 procent te verhogen. Het seleengehalte in het voedsel is in dit deel van Europa al relatief laag.

  Mannen en vrouwen in de Scandinavische en Baltische landen krijgen nu het advies om hun dagelijkse consumptie van het essentiële spoorelement selenium te verhogen. Volgens de herziene Nordic Nutrient Recommendations (Noordse Voedingsstoffen Aanbevelingen, NNR) zouden mannen hun dagelijkse hoeveelheid selenium van 60 naar 90 microgram moeten opvoeren, en vrouwen van 50 tot 75 microgram.

  Vergeleken met de eerdere NNR-richtlijnen is dat een toename van 50 procent voor deze micro-voedingsstof. Het wordt steeds moeilijker om aan deze eisen te voldoen vanwege de lage concentraties in de bodem.

   

  Ondersteunt vitale lichaamsfuncties

  Volgens het herziene rapport zit er weinig selenium in de bodem van de Scandinavische en Baltische landen, waardoor de plaatselijk geteelde gewassen ook maar lage concentraties van de voedingsstof bevatten. Dat is een potentieel probleem omdat selenium ongeveer 25-30 verschillende van seleniumafhankelijke enzymen, zogeheten selenoproteïnes, ondersteunt.

  Deze selenoproteïnes spelen een belangrijke rol bij een aantal lichaamsfuncties zoals het functioneren van de schildklier, het immuunsysteem, de vruchtbaarheid, celbescherming, en nog veel meer. Maar er zijn mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

   

  Met selenium verrijkte kunstmest

  In Finland, waar de selenium consumptie relatief laag was, is in 1984 van overheidswege besloten om selenium aan kunstmest toe te voegen, en dat beleid is sindsdien volgehouden. Het effect van deze interventie is dat de Finse bevolking voldoende selenium binnenkrijgt.

  Soortgelijke maatregelen zijn in andere landen niet genomen, maar er zijn ook alternatieve manieren om ervoor te zorgen dat we een optimale hoeveelheid selenium binnenkrijgen.

   

  Ook beschikbaar in tabletvorm

  Het is aan te raden om veel seleniumrijk voedsel te nuttigen, zoals noten, orgaanvlees, vis, schelpdieren en volkorenproducten. Bovendien kan er een seleniumsupplement in tabletvorm worden toegevoegd aan een uitgebalanceerd dieet. Pharma Nords gepatenteerde seleniumgist, SelenoPrecise, is gedocumenteerd in meer dan 40 gepubliceerde studies en heeft een uitstekende opneembaarheid en langdurige werking.

  SelenoPrecise bevat minstens 20 verschillende organische seleniumverbindingen, die dezelfde variatie vertonen als de seleniumsoorten die een gevarieerd dieet met verschillende seleniumbronnen bevat.

   

  De keuze van onderzoekers

  Vanwege de degelijke wetenschappelijke documentatie kozen de onderzoekers van de baanbrekende KiSel-10 studie (International Journal of Cardiology, 2013) dit specifieke seleniumpreparaat voor hun eigen onderzoek. De studie werd uitgevoerd onder 443 gezonde Zweedse mannen en vrouwen met een lage seleniumstatus en toonde aan dat het preparaat het seleniumniveau in hun bloed effectief verhoogde. SelenoPrecise is ook in Deense studies naar de gezondheid van de schildklier getest.

  Lees hier meer over Bio-Seleen Forte: