Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Nieuwe test laat zien waarom het belangrijk is om zorgvuldig voor Q10 te kiezen
  Nieuwe test laat zien waarom het belangrijk is om zorgvuldig voor Q10 te kiezen

  Als consumenten willen we ons veilig voelen wanneer we online aankopen doen. Vooral wanneer het gaat om producten als Q10, waarbij we voor betalen voor een verwacht effect. Een nieuwe test van Q10-preparaten toont echter aan dat zelfs gerespecteerde websites problemen ondervinden met frauduleuze producenten.

  Co-enzym Q10 is tegenwoordig een van de populairste en meest gebruikte preparaten en met reden.
  Veel consumenten kopen Q10 online en zouden dat moeten kunnen doen zonder aan de kwaliteit van hun aankoop te hoeven twijfelen. Een nieuwe test van Q10-merken die door de internationale website amazon.com worden verkocht heeft helaas echter laten zien dat mensen het risico lopen om benadeeld te worden, wanneer ze niet opletten. Nutraingredients.com heeft over de studie gerapporteerd.

   

  Zeven van de acht producten scoren onvoldoende

  De test werd uitgevoerd door een Amerikaans bedrijf dat een aantal jaren geleden ontdekte hoe weinig Q10-producten maar aan minimale kwaliteitseisen voldeden. De inspanningen van het bedrijf zijn met verschillende industriële prijzen erkend en gewaardeerd en worden zeer verwelkomd door de bonafide supplementenindustrie.

  In de laatste test werden acht Q10-producten die bij vorige onderzoeken onvoldoende scoorden opnieuw getest. Het bleek dat zeven van de acht producten nog altijd kwaliteitsproblemen kennen. Ook werd duidelijk dat er in veel gevallen discrepanties bestaan tussen de gedeclareerde en werkelijke inhoud aan Q10.

   

  Veel te lage doses

  De fabrikanten van vier verschillende merken gebruiken bijvoorbeeld dezelfde productnaam op het label: “CoQ10 400mg Max Strength”. Op de achterzijde staat echter vermeld: “400mg/6% potency” met andere woorden, de consument krijgt met elke pil slechts 24mg Q10 binnen, wat minder is dan de helft van de laagste dosering die in klinische studies werd gebruikt. En vaak worden er in wetenschappelijke testen zelfs dagelijkse doses van 100-300mg gebruikt.

   

  Opname wordt volkomen genegeerd

  Zoals de meeste consumententests van Q10-merken, besteedt de hierboven genoemde studie geen aandacht aan de allerbelangrijkste onderzoeksparameter, die van de opneembaarheid.

  Natuurlijk is het relevant om te kijken naar de hoeveelheid Q10 (in mg) die er in een product zit, maar als het actieve ingrediënt niet goed wordt opgenomen in het bloed om naar de verschillende weefsels in het lichaam te worden getransporteerd, heeft het feitelijk niet veel zin om te kijken naar de hoeveelheden Q10 in de producten.

  Q10 met wetenschappelijke documentatie

  Als een van de zeer weinige producenten kan Pharma Nord wetenschappelijke documentatie overleggen waarin wordt aangetoond dat de inhoud aan Q10 in de verschillende preparaten van dit bedrijf effectief in het bloed wordt opgenomen. Nog belangrijker is dat veel van de gepubliceerde studies die zijn uitgevoerd met het Q10-preparaat van Pharma Nord niet alleen aantonen dat het actieve ingrediënt goed wordt opgenomen door het lichaam maar ook dat het meetbare gezondheidseffecten heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in grote, internationaal erkende studies als KiSel-10 (International Journal of Cardiology, 2013) en Q-Symbio (JACC, Heart Failure, 2014).