Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Nieuwe studie: Dit kan u helpen om lichamelijk actiever te worden
   
   

  Nieuwe studie: Dit kan u helpen om lichamelijk actiever te worden

   
  In een enigszins onconventionele en toch nogal inspirerende studie van D-Pearls zijn wetenschappers erin geslaagd de bloedspiegels van vitamine D te verhogen, een vitamine die van groot belang is voor de spierfunctie. Naarmate de bloedspiegels van vitamine D bij een groep mannen stegen, nam ook hun activiteitsniveau toe.

  In grote delen van Europa is de zon tijdens een groot deel van het jaar niet krachtig genoeg is om vitamine D-synthese in de huid mogelijk te maken, terwijl deze vitamine juist zo belangrijk is voor het activiteitenniveau van mensen. Daarom wilde een groep wetenschappers onderzoeken of ze op de een of andere manier wat zonneschijn "in de cellen" konden krijgen, door vitamine D supplementen te geven aan een groep mannelijke vrijwilligers van het Sand Ridge Secure Treatment Center in Wisconsin, VS.

   
  Pharmanord image

  Vitamine D capsules met goede opname

  In totaal deden 67 mannen in de leeftijdsgroep van 31-81 jaar vrijwillig mee aan het onderzoek. Ze werden willekeurig toegewezen aan ofwel een dagelijks vitamine D-supplement (D-Pearls van Pharma Nord) of identiek ogende capsules met olijfolie.

  Niet alleen de inhoud van de capsules was anders. De wetenschappers zagen een significant verschil in vitamine D-status bij de deelnemers, afhankelijk van het type interventie dat ze kregen.

  Het onderzoek duurde van begin januari tot eind mei. Uit bloedmonsters die voor en na het onderzoek werden genomen, bleek duidelijk dat de vitamine D heel goed in het lichaam werd opgenomen. Het vitamine D-gehalte in het bloed nam aanzienlijk toe bij de vrijwilligers die D-Pearls gebruikten, terwijl het juist sterk daalde bij de vrijwilligers in de olijfoliegroep.

   

  Meer vitamine D, meer fysieke activiteit

  Er was ook een duidelijk verschil tussen de twee groepen met betrekking tot het fysieke activiteitsniveau. De met vitamine D behandelde mannen waren lichamelijk veel actiever dan de mannen in de andere groep en degenen met de hoogste vitamine D-waarden in hun bloed waren ook het meest actief.

  De wetenschappers vermelden dat verschillende factoren je vitamine D-status kunnen beïnvloeden. Mensen met overgewicht en obesitas hebben bijvoorbeeld vaak lagere niveaus van de voedingsstof in hun bloed, wat mogelijk komt doordat vitamine D de neiging heeft zich aan vetweefsel te binden. Het is niet verrassend dat er een meetbare vermindering van BMI werd waargenomen bij de mannen die het meest intensief trainden en die zelfs afvielen.

   

  Belangrijke vitamine voor de spieren

  In de studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, verwijzen de wetenschappers naar fysieke activiteit als "één van de meest veerkracht verhogende strategieën voor zowel fysieke als mentale gezondheid."

  Wat ze echter niet vermelden, is het zeer relevante feit dat vitamine D helpt de normale spierfunctie te behouden. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de verbeterde vitamine D-status een positief effect heeft gehad op de spiergezondheid.