Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Laag vitamine D gehalte kan leiden tot ernstige COVID-19 resultaten volgens de gezondheidsautoriteiten
  Laag vitamine D gehalte kan leiden tot ernstige COVID-19 resultaten volgens de gezondheidsautoriteiten

  Mensen met onvoldoende vitamine D in hun bloed lopen een groter risico om ernstige COVID-19 symptomen te ontwikkelen, aldus een studie van Deense en Amerikaanse wetenschappers. De studie toont eens te meer aan hoe belangrijk het is om een gezond vitamine-D-gehalte in het bloed te behouden – vooral in de wintertijd waarin de meeste mensen te weinig van de vitamine binnenkrijgen.

  Volgens een recent gepubliceerde studie onder 447 mensen die in de lente van 2020 positief werden getest op SARS-CoV-2 hadden degenen met een laag gehalte aan vitamine D in hun bloed een 50% hoger risico op een ernstig ziekteverloop dan degenen met een hogere concentratie van  deze vitamine. De studie, gepubliceerd in Scientific Reports (www.nature.com), werd uitgevoerd door wetenschappers van het SSI (Statens Serum Institut), het nationale Deense controleagentschap ter voorkoming en bestrijding van infectieziekten en biologische dreigingen, en onderzoekers van Harvard University in Boston, Verenigde Staten.

  Duidelijk verband tussen vitaminestatus en ziekterisico

  Aan de hand van bloedmonsters werd de concentratie vitamine D bij de 447 vrijwilligers vastgesteld. De wetenschappers verdeelden de deelnemers in vier groepen: niet in het ziekenhuis opgenomen, in het ziekenhuis opgenomen maar niet op de intensive care afdeling, wel op de intensive care afdeling opgenomen, en ten slotte de groep van degenen die binnen dertig dagen na positief getest te zijn overleden. Toen ze de vitamineconcentraties van de verschillende groepen met elkaar vergeleken konden de wetenschappers een duidelijk verband zien tussen een lage vitamine-D-status en een hoger risico op een ernstig ziekteverloop.

  Moeilijk om genoeg binnen te krijgen in de winter

  Er zijn verschillende manieren om een gezonde vitamine-D-concentratie te bereiken en te behouden. Voeding is niet de beste manier, aangezien ons dieet maar een relatief kleine hoeveelheid vitamine D bevat, voornamelijk in voedingsmiddelen als vette vis, margarine en eierdooiers. Onze belangrijkste vitamine-D-bron is blootstelling aan de zon in de zomer. Maar in de winter staat de zon te laag aan de hemel om de vorming van vitamine D in de huid mogelijk te maken en wordt de concentratie in het lichaam relatief snel te laag.

  Supplementen worden aanbevolen

  Een supplement met vitamine D is een veilige en makkelijke manier om ervoor te zorgen dat we genoeg van de stof binnenkrijgen. Het is altijd aan te raden om een goed gedocumenteerd, naar farmaceutische maatstaven vervaardigd preparaat, te kiezen dat het lichaam makkelijk kan opnemen en benutten. Bepaalde bevolkingsgroepen lopen meer risico op vitamine-D-tekort, zoals:

      • mensen met een donkere huid
      • kinderen en volwassenen die volledig bedekkende kleding dragen
      • personen die niet voldoende aan zonlicht worden blootgesteld
      • zwangere vrouwen
      • mensen van zeventig jaar en ouder
      • mensen in verzorgingstehuizen of mensen die thuiszorg ontvangen (ongeacht hun leeftijd)
      • mensen met een verhoogd risico op osteoporose (ongeacht hun leeftijd)

  Lees meer over studies met betrekking tot vitamine D.