Zoeken

    Search Results

    Afsluiten

    Hoe selenium in vis kwik onschadelijk kan maken




    Bent u bang om vis te eten omwille van de verontreiniging met zware metalen? Dan vindt u het misschien interessant om te weten dat vis ook selenium bevat, een micronutriënt dat precies weet hoe hij deze boosdoener moet aanpakken. Lees verder en ontdek meer over dit mechanisme.

    Vis is goed voor de mens. Het bevat vitamine D, jodium en heel wat andere voedingsstoffen die nodig zijn om een goede gezondheid te behouden. Jammer genoeg is vis eveneens vervuild met zware metalen zoals kwik, een potentieel schadelijke neurotoxine die de hersenen kan beschadigen. Gelukkig is een van de gezonde voedingsstoffen in vis een spoorelement genaamd selenium dat een eigenschap heeft die erg van pas komt.

    Kwik in de boeien geslagen

    Volgens dr. Nicholas Ralston, PhD, een biochemicus en bioloog die aan de University of North Dakota in de VS werkt, heeft selenium een speciale bindingsaffiniteit met kwik, waardoor het zich aan kwik kan vasthechten in een een-op-eenverhouding zodat de kwikmoleculen die anders schade zouden aanrichten in feite gehandboeid worden en geen reactie meer kunnen hebben op het menselijke organisme.

    Tijdens een toespraak op de grote internationale seleniumconferentie in Stockholm, in augustus, zei dr. Ralston het volgende: “Kwik richt zich op selenium en vernietigt belangrijke selenoproteïnen. Daarom is het belangrijk om voldoende selenium in het lichaam te hebben”.


    Weegt op tegen de ongunstige gevolgen

    Hij voegde daar bovendien aan toe dat “het seleniumgehalte in onze voeding eigenlijk acht keer belangrijker is dan het kwikgehalte”. Voldoende selenium binnenkrijgen krijgt daarom ruimschoots de prioriteit.

    Hij wees er eveneens op dat de natuurlijke seleniuminhoud in veel vissoorten, met inbegrip van de meeste tonijnsoorten, voldoende hoog is om op te wegen tegen de potentiële dreiging van het kwikgehalte en stelde dat er over het algemeen geen reden is om zich zorgen te maken over het eten van vis omwille van het aanwezige kwikgehalte. We moeten echter wel beseffen dat het selenium dat door het bindingsproces opgeëist wordt niet langer beschikbaar is voor nuttige doeleinden zoals de ondersteuning van de selenoproteïnen in het lichaam die van selenium afhankelijk zijn.

    Hoeveel selenium hebben we nodig?

    Wetenschappers zijn het er over het algemeen over eens dat een volwassen mens zo’n 100-125 microgram selenium per dag nodig heeft om de vele selenoproteïnen binnen te krijgen die deze voedingsstof nodig heeft om naar behoren te werken. Het zijn de selenoproteïnen die de normale werking van het immuunsysteem, de schildklier en het voortplantingssysteem verzekeren en die de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Het wordt aanbevolen om een evenwichtig dieet met goede seleniumbronnen zoals vis, noten, volkorenproducten en vlees te eten. Dit kan aangevuld worden met een supplement zoals SelenoPrecise, een organische seleniumgist waarvan aangetoond werd dat 88,7% van zijn seleniuminhoud door het lichaam opgenomen wordt. SelenoPrecise is de bron van selenium in het product Selenium+Zink.

    Lees meer over Bio-Seleen+Zink