Zoeken

    Search Results

    Afsluiten

    HET MENSELIJKE VEROUDERINGSPROCES KAN NU WORDEN VERTRAAGD




     

    Een gloednieuwe studie van Zweedse en Noorse wetenschappers toont aan dat het mogelijk is om lichaamscellen langer in leven te houden door een combinatie van seleen en co-enzym Q10 te gebruiken.

    Alle cellen in het lichaam hebben een vervaldatum, maar volgens een nieuwe studie die een team van Zweedse en Noorse wetenschappers heeft gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients kan die datum worden uitgesteld.

    In hun studie keken de onderzoekers naar de lengte van de zogeheten telomeren, een erkende en algemeen gebruikte methode om te bepalen hoe lang het zal duren voordat een cel afsterft.

     

    Langere telomeren met seleen en Q10

    Nadat zij een grote groep gezonde oudere mannen en vrouwen vijf jaar lang dagelijks ofwel een supplement met seleen en co-enzym Q10 hadden gegeven of een identieke placebo, konden de wetenschappers een significant verschil tussen de twee groepen constateren toen ze die later vergeleken.

    De telomeren van de deelnemers die de twee actieve preparaten kregen, SelenoPrecise en Bio-Quinon Q10, waren langer dan de telomeren in de placebogroep. Met andere woorden, de twee supplementen hadden de vervaldatum van de cellen uitgesteld, wat een significant effect kan hebben op het verouderingsproces van mensen.

     

    Vertraagde cellulaire uitputting

    Telomeren zijn beschermende kapjes aan het uiteinde van onze DNA-strengen. Ze zijn te vergelijken met de plastic uiteinden van schoenveters die voorkomen dat ze uitrafelen. Elke keer wanneer een cel zich deelt, worden de telomeren korter. Vroeger of later, wanneer ze helemaal versleten zijn, valt de DNA-streng uiteen en sterft de cel.

    Het lijkt erop dat het mineraal seleen en de vitamineachtige stof co-enzym Q10 in staat zijn om de telomeren te beschermen en de uitputting waardoor ze verslijten te vertragen.

     

    Oxidatieve stress en ontsteking

    ‘Mensen staan bloot aan toenemende veroudering en oxidatieve stress en verhoogde ontstekingsreacties versnellen het proces, vooral wanneer we een laag niveau aan seleen en Q10 hebben. Als mensen die weinig van deze stoffen in hun lichaam hebben hun consumptie via supplementen verhogen, kan dat hun verouderingsproces vertragen,’ zegt professor Urban Alehagen, leider van het onderzoek en cardioloog van het Universiteitziekenhuis van Linköping in Zweden.

    De huidige studie werd uitgevoerd door bloedmonsters te analyseren die de onderzoekers op gezette tijden als onderdeel van de vijfjarige KiSel-10 studie van de 443 deelnemers afnamen. Sinds de studie in 2013 werd gepubliceerd, hebben de wetenschappers meer dan 50.000 bloedmonsters systematisch geanalyseerd om te onderzoeken wat voor invloed seleen en co-enzym Q10 op cellulair niveau op het lichaam hebben.

     

    Gaat biologische verandering tegen

    Het degelijke onderzoekswerk resulteerde in meer dan twintig follow-upstudies van de wetenschappers, waarin ze naar verschillende biomarkers hebben gekeken om te zien hoe seleen en co-enzym Q10 biologische veranderingen tegengaan die normaal gesproken optreden als natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.

    In de huidige studie hebben ze zich op de lengte van de telomeren gericht. Net als in alle voorgaande studies konden de onderzoekers aantonen dat de combinatie van seleen en co-enzym Q10 oudere mensen helpt om hun gezondheid en kwaliteit van leven te behouden.

     

    Wijdverspreid gebrek aan seleen

    ‘We hebben naar tal van biomarkers gekeken en zien dat er een relatie bestaat tussen seleenconsumptie en biologische leeftijd,’ zegt professor Alehagen.

    De gemiddelde seleenconsumptie in grote delen van Europa is relatief laag omdat er heel weinig seleen in de landbouwgrond zit, vergeleken met andere delen van de wereld.
    Studies laten zien dat we dagelijks meer dan 100 microgram seleen nodig hebben voor een optimale gezondheid, maar de consumptie in ons deel van de wereld is minder dan de helft van die hoeveelheid.

    Lees hier meer.