Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Heeft Nederland een seleenprobleem?
  De gezondheid van paarden in Nederland blijkt te lijden onder een gebrek aan de essentiële voedingsstof seleen. Ook voor de menselijke gezondheid is seleen van cruciaal belang. Moeten we ons zorgen maken? Lees verder en ontdek waarom seleen zo belangrijk is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we er genoeg van binnen krijgen.

  Mensen kunnen niet overleven zonder seleen. Dat is een feit. Hetzelfde geldt voor dieren. Het verontrustende nieuws is dat een groep wetenschappers van de universiteit van Gent in België, onder leiding van dr. Catherine Delesalle, heeft vastgesteld dat sommige regio’s in Nederland zo arm zijn aan seleen dat het van invloed is op de gezondheid van pasgeboren veulens die met lokaal geteeld voer worden gevoerd.

  *Zie bron onderaan

  Belangrijk voor de gezondheid

  Seleen is een essentiële micronutriënt die door gewassen uit de grond wordt opgenomen en doorgegeven aan de dieren en mensen die de gewassen eten. Dieren hebben seleen nodig voor een normaal functionerende voortplanting, een goed functionerend immuunsysteem, gezonde spieren en verschillende andere belangrijke biologische functies. Ook mensen zijn van seleen afhankelijk voor een normale gezondheid. We krijgen de stof binnen via landbouwproducten, maar ook uit het vlees en de zuivelproducten van grazend vee en uit een paar andere bronnen.

  Talrijke selenoproteïnen

  In het menselijk lichaam bevinden zich 25-30 verschillende van seleen afhankelijke enzymen die selenoproteïnen worden genoemd. Geen van deze enzymen kan goed functioneren zonder seleen, en daarom is het van vitaal belang om dagelijks voldoende van deze stof binnen te krijgen. Selenoproteïnen zijn van belang omdat ze een bijdrage leveren aan:

  • Het normaal functioneren van het immuunsysteem
  • Het normaal functioneren van de schildklier (stofwisseling)
  • Een normale zaadcelproductie
  • De bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

  Een Europees probleem

  Het is geen toeval dat de paarden in Nederland te weinig seleen binnenkrijgen uit lokaal geteelde gewassen. De grond in Europa is over het algemeen arm aan seleen, wat betekent dat de meeste Europeanen moeite hebben om voldoende van deze belangrijke voedingsstof binnen te krijgen. In Finland hebben de autoriteiten dit probleem aangepakt door al in de jaren 80 de verrijking van kunstmest met seleen verplicht te stellen. De maatregel heeft de seleenstatus van de Finse bevolking aanzienlijk verhoogd. Een andere optie is het gebruiken van een seleensupplement in tabletvorm.

  Organische seleengist
  Pharma Nords unieke gepatenteerde seleengist SelenoPrecise bevat meer dan 20 verschillende organische seleenverbindingen die overeenkomen met de seleenvarianten die we via een uitgebalanceerd dieet binnenkrijgen. Zweedse wetenschappers die een groep oudere mannen en vrouwen gedurende een periode van vier jaar dagelijks een supplement met SelenoPrecise gaven, konden constateren dat hun gezondheid daar baat bij had. De studie waarin SelenoPrecise werd getest (KiSel-10) werd in 2013 gepubliceerd in het International Journal of Cardiology.

  *Bron: bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-017-1040-5