Zoeken

    Search Results

    Afsluiten

    Deze essentiële voedingsstof verdwijnt uit ons eten




    Britse wetenschappers waarschuwen tegen het dalende seleengehalte in de grond. Een tekort aan dit essentiële micronutriënt kan van invloed zijn op de gezondheid. Lees verder om te ontdekken hoe seleen werkt en hoe u ervoor kunt zorgen om er toch voldoende van binnen te krijgen als de voeding tekortschiet.

    Steeds meer mensen hebben te maken met het probleem dat bekendstaat als `verborgen honger’. De term betekent dat iemand voldoende voedsel heeft maar niet noodzakelijk alle voedingsstoffen binnenkrijgt die voor het behoud van een goede gezondheid nodig zijn. Met de belangrijke voedingsstof seleen lijkt dit zeker een probleem.

    50 procent lagere consumptie
    Wetenschappers van Rothamsted Research waarschuwen dat het gehalte aan seleen in de grond in de toekomst meer dan 10 procent zou kunnen dalen vanwege klimaatverandering en een aantal andere factoren. De wetenschappers bestudeerden hoe het seleengehalte in de grond in de loop van de tijd in verschillende delen van de wereld is veranderd. Op grond van hun analyse maakten ze berekeningen die laten zien hoe klimaatverandering en andere variabelen het seleengehalte in de toekomst waarschijnlijk zullen beïnvloeden.

    De gemiddelde seleenconsumptie in Groot-Brittannië is in de laatste vier tot vijf decennia met ongeveer 50 procent teruggelopen, als gevolg van het verminderde seleengehalte in het voedsel. De te verwachten verdere terugloop van de seleenconcentratie in de landbouwgrond zal het probleem alleen nog maar vergroten. In Nederland is de seleen inname zelfs nog lager dan in Groot-Brittannië. Een studie bij 120.000 Nederlanders laat zien dat dit grote gevolgen heeft voor de gezondheid.

    Seleen essentieel voor het functioneren
    Seleen is een essentiële voedingsstof die zowel mensen als dieren nodig hebben om een goede gezondheid te behouden. Een aantal enzymen in ons lichaam is afhankelijk van seleen (selenoproteïnen). Zij kunnen niet goed functioneren zonder de aanwezigheid van dit mineraal. Selenoproteïnen moeten verzadigd zijn met seleen om hun taken te kunnen uitvoeren, waaronder:

    •     het ondersteunen van een normaal functioneren van de schildklier
    •     het ondersteunen van een normale immuunfunctie
    •     het bijdragen aan de normale conditie van haar en nagels
    •     het ondersteunen van een normale zaadcelproductie
    •     het bijdragen aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

    Gebruik van seleensupplementen
    De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een dagelijkse consumptie van 100-125 microgram seleen voldoende is. De gemiddelde Europeaan krijgt minder dan de helft van die hoeveelheid binnen. Een manier om deze lage consumptie aan te vullen is het gebruik van een supplement, bij voorkeur in de vorm van organische seleengist die goed wordt opgenomen en voldoende seleen bevat.

    Bijna 90 procent opname

    Bio-Seleen+Zink, een gepatenteerde seleengist met meer dan 20 verschillende organische seleenverbindingen, is op dit gebied zeer goed gedocumenteerd. Meer dan 40 gepubliceerde studies tonen aan dat 88,7% van de seleen in Bio-Seleen+Zink door het lichaam wordt opgenomen en dat 74,4% van de opgenomen seleen in het lichaam wordt vastgehouden.

    Baanbrekende Zweedse studie
    De Zweedse wetenschappers die de baanbrekende KiSel-10 studie uitvoerden (International Journal of Cardiology, 2013) kozen Bio-Seleen+Zink voor hun onderzoek vanwege de gedocumenteerde kwaliteit van deze specifieke seleengist.

    Lees hier meer over Bio-Seleen+Zink