Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Belgische wetenschappers verrast door voedingsstatus van ziekenhuispatiënten
  Toen onderzoekers van de Universiteit Gent bloedstalen analyseerden van 138 ziekenhuispatiënten, trokken twee specifieke micronutriënten hun aandacht. Lees meer...

  Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, kunnen de artsen uw bloeddruk, cholesterolwaarden of infectiemarkers controleren. De status van micronutriënten staat normaal gesproken niet op de checklist.

  Toen wetenschappers van de Universiteit Gent, onder leiding van professor Gijs Du Laing, specialist in micronutritiënten, onlangs echter het bloed analyseerden van 138 patiënten die waren opgenomen in de twee Belgische ziekenhuizen, UZ Gent en AZ Jan Palfijn, waren ze verrast over wat ze vonden.

   

  Groot tekort aan seleen en zink

  Het bleek dat een verrassend groot aantal van de patiënten een ernstig tekort had aan seleen en zink, twee micronutriënten die bijdragen aan de normale werking van het immuunsysteem. Er is een effectief immuunsysteem nodig om u in het algemeen gezond te houden en een ziekenhuispatiënt is nog meer afhankelijk van een goed functionerende immuunafweer.

  De studie van ziekenhuispatiënten heeft veel media-aandacht gekregen en kan gezondheidsautoriteiten er zelfs toe aanzetten om in de toekomst meer aandacht te besteden aan micronutriënten.

   
  Pharmanord image

  Suppletie kan nuttig zijn

  Zowel seleen als zink komen voor in verschillende soorten voedsel, dus het eten van een uitgebalanceerd dieet is een van de beste dingen die je voor je eigen gezondheid kunt doen. Toch worden veel mensen uitgedaagd als het gaat om het binnenkrijgen van de benodigde hoeveelheid van de verschillende voedingsstoffen.

  Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttig kan zijn om een supplement aan uw dagelijkse voeding toe te voegen om ervoor te zorgen dat uw inname van vitamines en mineralen binnen het aanbevolen bereik blijft.

   
  Pharmanord image

  Verbeterde kwaliteit van leven

  Zo toonde het baanbrekende KiSel-10-onderzoek bij 445 gezonde senioren in Zweden aan dat dagelijkse suppletie met onder meer seleengist (SelenoPrecise van Pharma Nord) een grote bijdrage leverde aan de kwaliteit van leven van de studiedeelnemers.

  Er wordt aangenomen dat Europa heel weinig seleen in de landbouwgrond heeft, een voedingstekort dat sporen achterlaat in de hele voedselketen.

  In Finland hebben de autoriteiten het seleenprobleem aangepakt door halverwege de jaren '80 de verplichte seleenverrijking van alle meststoffen in te voeren. Als gevolg hiervan nam de seleenstatus van de Finnen toe en is sindsdien hoog en stabiel gebleven.