Zoeken

  Search Results

  Afsluiten

  Bermudadriehoek – de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

  22 juni 2021

  De relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid wordt al decennialang bediscussieerd. Onderzoeken tonen aan dat een ziek lichaam niet bevorderlijk is voor het welzijn van de mond. Daarnaast blijkt steeds meer dat een zieke mond een gezond lichaam kan schaden. Maar in welke mate? En als deze relatie aanwezig is, vraagt dit dan niet om een interdisciplinaire aanpak, waarbij medische en tandheelkundige specialisten nauw met elkaar samenwerken?

  Tijdstip: 19.30 uur


  Biografie Dr. Wijnand J. Teeuw
  parodontoloog NVvP, behaalde in 2003 zijn doctoraaldiploma Biologie aan de Universiteit Utrecht met als afstudeerrichting Fundamentele Biomedische Wetenschappen (FBMW).
  In 2006 studeerde hij als tandarts af aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Van 2009 t/m 2012 volgde hij aldaar de MSc-opleiding tot parodontoloog, welke hij cum laude heeft afgerond. In 2017 promoveerde hij op de relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid, in het bijzonder diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Van 2015 tot 2018 was hij hoofd van de Kliniek voor Parodontologie ACTA en was hij een van de opleiders binnen de MSc-opleiding tot parodontoloog. Op dit moment is hij de drijvende kracht achter de verwijspraktijk voor parodontologie en implantologie Glimlach! Paro te Gouda. Daarnaast adviseert hij tandartsen en mondhygiënisten in het implementeren van parodontale zorg binnen de algemene tandartsenpraktijk.  Biografie Dr. Gert-Jan van der Putten 

  Gert-Jan is specialist ouderengeneeskunde (SO) kaderarts palliatieve zorg en senior onderzoeker aan de Radboudumc, Afdeling Orale Functieleer. Na een succesvolle carrière als ondernemer in de informatica ging hij in 1991 geneeskunde studeren. In 1997 haalde hij zijn artsexamen en 1999 voltooide hij zijn specialisatie tot verpleeghuisarts, thans specialist ouderengeneeskunde genoemd. Sindsdien heeft hij in verschillende zorginstellingen in Nederland gewerkt als specialist ouderengeneeskunde en hoofd medische dienst. Van 2002-2005 zat hij in de raad van toezicht van de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters, Verenso. Hij is mede initiator en auteur van de Verenso Richtlijn Mondzorg voor Zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen welke in 2007 is verschenen. Sinds 2006 is hij verbonden als senior-onderzoeker aan de vakgroep Orale Functie leer van het Radboudumc in Nijmegen. In 2011 in hij gepromoveerd op het onderwerp Mondzorg bij (kwetsbare) ouderen. Verder is hij lid van het Belgisch Nederlands Consortium Onderzoek Mondgezondheid bij Ouderen (BENECOMO). Hij heeft verschillende prijzen behaald voor zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Gerodontologie en publiceert hij regelmatig over dit onderwerp. Hij is verbonden als gastdocent aan verschillende Hogescholen en Universiteiten.