Winterdip? Klim eruit met de zon-vitamine!

De vitamine waar iedereen het over heeft .....

Als de zon in de zomer schijnt maakt onze huid vitamine D aan. Tussen oktober en april is de zon niet sterk genoeg om onze huid deze zon-vitamine aan te laten maken. Dit is een belangrijke oorzaak voor de winter dip. Meerdere studies met vitamine D hebben naast de bekende effecten op de weerstand, spieren, sterke botten en tanden laten zien dat vitamine D ook een effect heeft op de sombere gevoelens die vooral in de donkere wintermaanden voorkomen. Het aanvullen van vitamine D geeft een zonnig humeur.

In een zeer grote Deense studie waaraan 96.000 mensen deelnamen, bleek vitamine D ook levensverlengend te werken. De deelnemers werden 19 jaar lang gevolgd en middels een analyse van de genen werd het grote belang van vitamine D vastgesteld.

Vitamine D in ons lichaam komt voor een klein deel uit voeding, maar wordt voor het grootste deel aangemaakt in de huid. Niet elke huid maakt evenveel vitamine D aan uit de straling van de zon. Zo neemt het vermogen om vitamine D aan te maken af als de huid ouder wordt. Een gekleurde huid heeft ook een lagere aanmaak van vitamine D.

In Nederland heeft ongeveer 2 op de 3 mensen een te laag gehalte aan vitamine D. Vooral aan het einde van de winter is er bij de meeste mensen sprake van een tekort. Veel mensen hebben dus baat bij een aanvulling met vitamine D.

Lees hier meer over Bio-Vitamine D3

 

Welke aanvulling is het best?

Vitamine D3, die onze huid aanmaakt, werkt beter dan vitamine D2 uit onze voeding. De D3 wordt sneller en beter opgenomen en blijft langer actief in ons lichaam.

Qua bron van vitamine D3 kunnen we kiezen uit vissenlever of wolvet (vet uit wol van schapen).
De laatste is de duurzame en diervriendelijke keuze. Tot slot kunnen we bij aanvulling kiezen uit een hogere of een lagere dosering. Vooral in de wintermaanden is een hogere dosering nodig om de bloedwaarden op peil te houden. In deze periode is een onderhoudsdosis van 25 μg (1.000 IE) een goede keuze. Bij een vastgesteld tekort is het goed om gedurende een beperkte periode een hogere dosering in te zetten. Te denken valt aan een dosering van 125 μg (5.000 IE). Als na circa 3 maanden het tekort is weggewerkt kan weer teruggegaan worden naar de 25 μg als onderhoudsdosis om zodoende tekorten in de toekomst te voorkomen.

Aanvullen met capsules

Pharma Nord heeft Bio-Vitamine D3 ontwikkeld in twee doseringen: 25 μg en 125 μg. Beiden zijn gemaakt uit wolvet.
Uiteraard is er voor gezorgd dat de capsules halal en koosjer zijn.

De Vitamine D3 is opgelost in zuivere olijfolie. Het oplossen van vitamine D in olie verhoogt de opname in het lichaam sterk. Ondanks de hogere dosering en de oplossing in olie zijn de capsules heel klein gebleven en makkelijk door te slikken.

Lees hier meer over Bio-Vitamine D3